Če imate izpit za čoln, je preživljanje dopusta veliko bolj zanimivo

Preživljanje počitnic ni le poležavanje na plaži, ampak si ljudje vse pogosteje želimo zanimivih in zabavnih pustolovščin. Če imate izpit za čoln, je to veliko bolj enostavno, saj se s svojo ali najeto jadrnico lahko odpravite kamor koli želite.

Ker pa je, podobno kot na cesti, pri tem potrebno upoštevati določena pravila, je izpit za čoln obvezen sestavni del vsake plovbe. To je tudi zagotovilo, da je vaše znanje na takšnem nivoju, da lahko samostojno upravljate s plovilom dolžine do 24 m.

Katere vsebine obsega opravljanje izpita za čoln?

Z izpitom za čoln dosežete vse potrebno znanje za samozavestno upravljanje plovila. Zato ima izpit za čoln različne vsebinske sklope. Na njem se preverjajo znanja in veščine na področju mornarskih del in veščin, pravil o izogibanju trčenja na morju, osnov meteorologije, osnov navigacije in osnov motoroznanstva.

To so vsebine, ki jih morate obvladati, če se samostojno odpravite s plovilom na odprto morje in se želite izogniti morebitnim nesrečam, hkrati pa pravilno odreagirati v različnih situacijah. Če želite opravljati izpit za čoln, to lahko storite v Ljubljani, Mariboru ali Kopru, prijavite pa se na Upravi RS za pomorstvo.

Zakaj je dobro imeti izpit za čoln v svojem žepu?

Ne glede na to, ali ste lastnik čolna ali jadrnice do 24 m, nikoli ne veš, kdaj vam izpit za čoln lahko pride prav. To je lahko dopust, ko se pojavi priložnost za najem čolna in plovbo po morju, ali pa ugotovite, da je plovba po morju izjemno zanimiva izkušnja, ki jo želite večkrat ponoviti.

Dejstvo je, da z izpitom za čoln lahko doživite ogromno razburljivih in zabavnih dogodivščin, zato se ga vsekakor splača imeti. Z njim boste osvojili vse veščine in znanja, ki jih potrebujete za varno in brezskrbno plovbo po morju doma ali v tujini.